Palaa takaisin

Ilmalämpöpumput ja verotus: Mitä sinun tulisi tietää?

Nykyään yhä useampi kotitalous harkitsee energiatehokkaiden ratkaisujen, kuten ilmalämpöpumppujen, hankkimista. Ilmalämpöpumput voivat auttaa vähentämään lämmitys- ja jäähdytyskustannuksia sekä pienentämään hiilidioksidipäästöjä. Mutta mitä siihen liittyviä veroetuuksia siihen liittyy? Tässä artikkelissa avaamme hieman aihetta ja tarjoamme tietoa siitä, mitä sinun tulisi ottaa huomioon verotuksen näkökulmasta.

On tärkeää huomata, että yksityishenkilöiden ja elinkeinonharjoittajien tulee ottaa huomioon erilaiset verotussäännökset. Näissä tapauksissa verotukselliset näkökohdat poikkeavat paljonkin toisistaan. Tämä artikkeli on tarkoitettu vain yleiseksi informaatioksi, eikä se sisällä tai korvaa oikeudellista neuvontaa. Emme ota vastuuta artikkelin paikkansapitävyydestä tai täydellisyydestä, eikä sen sisältöä tule pitää luotettavana lähteenä yksilöllisiä tilanteita koskien.

Tämä artikkeli käsittelee yksityishenkilöiden verotusta, jotka hankkivat energiaratkaisun omaan käyttöön asuntoonsa tai vapaa-ajan asuntoonsa. Asunnon sijoitus- ja vuokraustoimintaa koskevan sääntelyn osalta, ole yhteydessä kirjanpitäjääsi tai jätä meille yhteystietosi.   

Arvonlisävero (ALV)

Ilmalämpöpumppujen hankintaan ja asennukseen liittyvät palvelut sisältävät arvonlisäveron (ALV). Yksityishenkilönä olet velvollinen maksamaan arvonlisäveron sekä ilmalämpöpumpusta että asennuspalvelusta. Yleensä ALV on jo sisällytetty tuotteen ja asennuspalvelun hintaan, mutta on hyvä tarkistaa tämä erikseen ja huomioida se kustannuksia arvioitaessa.

Kotitalousvähennys (TVL)

Suomessa yksityishenkilöt voivat saada kotitalousvähennyksen verotuksessaan tietyistä kotona teetetyistä töistä, kuten ilmalämpöpumpun asennuspalvelusta. Kotitalousvähennys tarkoittaa, että voit vähentää osan asennuskustannuksista verotuksessasi. Huomioithan, että itse ilmalämpöpumpun hankintahinta ei ole vähennyskelpoinen, ainoastaan asennustyöstä aiheutuneet kustannukset.

Maalämpöjärjestelmän tai ilmalämpöpumpun asentaminen omakotitaloon tai vapaa-ajan asuntoon oikeuttaa kotitalousvähennykseen.  Vastaavasti myös näiden huolto oikeuttaa kotitalousvähennykseen.

Saat vähentää 40 % työn osuudesta, jos olet ostanut työn yritykseltä. Saat maksimivähennyksen, kun yritykselle maksamassasi laskussa on työn osuutta 5 875 euroa (vähennys 40% à 2250 € sis. omavastuu 100€).

Huomioithan, että jos olet saanut asunnon kunnossapitoon tai perusparannukseen avustusta valtion, kunnan tai muun julkisyhteisön varoista, et voi saada kotitalousvähennystä tällaisesta työstä. Kerromme toisessa artikkelissa energiaremontin tuista lisää.

Kotitalousvähennys ja öljylämmityksestä luopuminen

Öljylämmityksestä luopumisella tarkoitetaan rakennuskohtaisen lämmitysjärjestelmän muutostoimenpiteitä, joilla poistetaan öljylämmitysjärjestelmä ja jonka tilalle korvaavaksi lämmitysjärjestelmäksi asennetaan muu lämmitysjärjestelmä kuin fossiilisia polttoaineita käyttävä rakennuskohtainen lämmitysjärjestelmä. Öljylämmityksestä luopumiseen kohdistuvien töiden kustannusten perusteella voi saada vuosina 2022–2027 korotetun kotitalousvähennyksen (enintään 3 500 euroa).

Muita kuin fossiilisia polttoaineita käyttäviä rakennuskohtaisia lämmitysjärjestelmiä ovat muun muassa maalämpö, ilma-vesilämpö, kaukolämpö, puupohjaiset lämmitysmuodot kuten pellettilämmitys, sähkölämmitys, ilmalämpöpumppujen ja sähkölämmityksen yhdistelmä, sekä useita lämmitysmuotoja yhdistävät ratkaisut. Öljylämmitysjärjestelmä tulee poistaa kokonaan, jotta toimenpiteestä saa korotetun kotitalousvähennyksen. Öljylämmityksestä luopumista ei ole myöskään esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpun tai muun vastaavan lämmitysjärjestelmän asentaminen, jos öljylämmitys jätetään edelleen rakennukseen rinnakkaiseksi lämmitysjärjestelmäksi. Kyse on tällöin asunnon kunnossapito- ja perusparannustyöstä, joka oikeuttaa enintään 2 250 euron kotitalousvähennykseen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että laitteiston hankintaan ja asennukseen liittyy useita verotuksellisia näkökohtia. Esimerkiksi öljylämmityksestä luopumiseen liittyvät kustannukset voivat oikeuttaa korotettuun kotitalousvähennykseen. On tärkeää ottaa huomioon, että jokaisen tilanne on erilainen, ja verotus voi vaihdella tapauskohtaisesti. Jos tarvitset lisätietoa vähennyksistä tai haluat keskustella energiaratkaisuistamme, ota rohkeasti yhteyttä meihin. Autamme mielellämme sinua löytämään parhaiten tarpeisiisi sopivan ratkaisun.

Etelä-Karjalassa toimiva yrityksemme tarjoaa ammattitaitoista ilmalämpöpumppujen asennuspalvelua. Toimialueemme on Lappeenranta, Imatra, Ruokolahti, Parikkala, Taipalsaari, Luumäki, Savitaipale, Rautjärvi ja Lemi. Autamme löytämään juuri teidän tarpeisiinne sopivan tuotteen, joka lämmittää kotinne tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Panostamme laadukkaaseen työhön ja asiakastyytyväisyyteen, joten voit luottaa siihen, että saat meiltä aina parhaan mahdollisen lopputuloksen. Tarjoamme myös huolto- ja korjauspalveluita ilmalämpöpumppujen omistajille, jotta laitteesi pysyy tehokkaana ja toimintakunnossa pitkään. Ota yhteyttä ja kysy lisää tarjoamistamme palveluista – autamme mielellämme teitä löytämään juuri tarpeisiinne sopivan ratkaisun.