Palaa takaisin

Miten ilmalämpöpumppu toimii?

Ilmalämpöpumppu on osa talon lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmää, jonka toimintaperiaate perustuu kompressorin kierrättämän kylmäaineen olomuodon muuttamiseen, ja siten lämpöenergian siirtämiseen. Ilmalämpöpumppu toimii kylmäaineen ja kompressorin avulla siirtäen lämpöä ulkoilmasta rakennuksen sisätiloihin tai päinvastoin riippuen siitä, käytetäänkö sitä lämmitykseen vai jäähdytykseen. Lämpöpumpussa on ulkoyksikkö, joka asennetaan yleensä rakennuksen ulkopuolelle, ja sisäyksikkö, joka asennetaan rakennuksen sisälle.

Ulkoyksikkö sisältää kompressorin ja höyrystimen. Kun kylmäaine on kaasumaisessa muodossaan, se imee lämpöä ilmasta, ja kun se on nestemäisessä muodossaan, se luovuttaa lämpöä. Kompressori pumppaa kylmäaineen ulkoyksiköstä sisäyksikköön, jossa se kulkee lauhduttimen läpi. Kun kylmäaine kulkee lauhduttimen läpi, se luovuttaa ilmasta absorboimansa lämmön ja lämmittää sisäilmaa. Kylmäaine palaa sitten ulkoyksikköön, jossa se aloittaa prosessin uudelleen. Järjestelmässä oleva paisuntaventtiili puolestaan muodostaa oikeanlaisen paine-eron kylmäpiiriin, jolla saavutetaan oikea-aikainen tiivistyminen ja höyrystyminen.

Tällä tavoin ilmalämpöpumppu pystyy siirtämään lämpöä ulkoilmasta rakennuksen sisäilmaan tai päinvastoin rakennuksen tarpeiden mukaan. Se on erittäin tehokas ja kustannustehokas tapa lämmittää tai jäähdyttää rakennusta, sillä se käyttää vain pienen määrän sähköä kompressorin käyttämiseen ja lämmön siirtämiseen tosin kuin perinteiset lämmitysjärjestelmät.

Ilmalämpöpumpun toimintaperiaate fysiikan näkökulmasta. Kuvassa on höyrystin, kompressori, lauhdutin, sisäyksikkö ja ulkoyksikkö.

Tyypillisesti lämpöpumput jaetaan kahteen päätyyppiin: maalämpö- ja ilmalämpöpumppuihin. Maalämpöpumput imevät lämpöenergiaa maaperästä tai pohjavedestä, kun taas ilmalämpöpumput imevät lämpöenergiaa ilmasta. On olemassa myös ilma-vesilämpöpumppuja, jotka siirtävät ulkoilman lämpöenergian rakennuksen lämmitysvesikiertoon. Kyseinen tyyppimalli eroaa maalämpöpumpusta alemmalla hankintahinnalla ja asennettavuuden helppoudella. Maalämpöpumppu soveltuu erityisesti taloihin, joissa on jo olemassa oleva lämpökaivo tai jotka sijaitsevat alueilla, joissa on luontaisesti lämpöä sisältävää maaperää tai pohjavettä. Maalämpöpumpun asentaminen pohjavesialueille edellyttää nykyään vesilain mukaisia lupia, joiden saaminen on hyvin epävarmaa (KHO 2019:37). 

Tilava ja moderni keittiö ilmalämpöpumpun kanssa. Ilmalämpöpumpun sijainnilla on merkitystä.

Ilmalämpöpumppu on tehokas tapa lämmittää tai jäähdyttää taloa, koska se hyödyntää luonnollista lämpöenergiaa ulkoympäristöstä eikä sitä tarvitse tuottaa teollisesti. Ilmalämpöpumput ovat myös ympäristöystävällisiä, koska ne käyttävät sähköä toimintansa aikana tuottamatta päästöjä. Varsinkin uusien ilmalämpöpumppujen hyötysuhde ja lämpöteho pysyy nykyään varsin hyvänä eri sääolosuhteissa, minkä vuoksi ilmalämpöpumppua ei välttämättä ole tarvetta sammuttaa kovimmillakaan pakkasilla. Ilmalämpöpumpulla on myös kosteutta poistava vaikutus, kun se on jäähdytystilassa, minkä vuoksi se parantaa oleskelumukavuutta.

Vaikka useat ilmalämpöpumput on suunniteltu kestämään vaihtelevia sääolosuhteita ja kovia pakkasia, niiden oikeaoppisella asentamisella on suuri merkitys. Oikeaoppinen asentaminen vaikuttaa laitteen toimintavarmuuteen, tehokkuuteen ja käyttöikään sekä oikein asennettuna saavutetaan myös talouden parhaat mahdolliset energiasäästöt ja lämmitystehon tasaisuus. Huonosti asennettu lämpöpumppu voi toimia tehottomasti tai aiheuttaa ongelmia, kuten vuotoja tai komponenttivikoja.

Ilmalämpöpumpun asentaminen vaatii asiantuntemusta ja ammattitaitoa. Siksi on tärkeää valita luotettava ja pätevä asentaja, joka noudattaa alan standardeja ja ohjeita. Asentajan tulisi myös huolehtia lämpöpumpun käyttöönottotarkastuksesta ja tarvittaessa antaa käyttöönottotodistus tai kirjallinen todistus lämpöpumpun asentamisesta.

Etelä-Karjalassa toimiva yrityksemme tarjoaa ammattitaitoista ilmalämpöpumppujen asennuspalvelua. Toimialueemme on Lappeenranta, Imatra, Ruokolahti, Parikkala, Taipalsaari, Luumäki, Savitaipale, Rautjärvi ja Lemi. Autamme löytämään juuri teidän tarpeisiinne sopivan tuotteen, joka lämmittää kotinne tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Panostamme laadukkaaseen työhön ja asiakastyytyväisyyteen, joten voit luottaa siihen, että saat meiltä aina parhaan mahdollisen lopputuloksen. Tarjoamme myös huolto- ja korjauspalveluita ilmalämpöpumppujen omistajille, jotta laitteesi pysyy tehokkaana ja toimintakunnossa pitkään. Ota yhteyttä ja kysy lisää tarjoamistamme palveluista – autamme mielellämme teitä löytämään juuri tarpeisiinne sopivan ratkaisun.